VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Prinsjesdag

Geplaatst op: 17-09-2020, 14:17:50

De hoedjes en jurken zijn getoond, maar het belangrijkste zijn natuurlijk de voorstellen voor de belastingen in 2021 en verder.

Ik ga die niet allemaal behandelen, maar richt me (met tips) alleen op de overdrachtsbelasting. Die wordt zowel lager als hoger.

Om met dat laatste te beginnen: is het géén woning die je koopt, dan mag je 8% (is nu 6%) overdrachtsbelasting afdragen. Dit geldt niet alleen voor bedrijfspanden, kantoren of weiland. Ook als je een groenstrook van de gemeente koopt of een garage naast je huis, betaal je straks dus 8%. Nu is dat nog 2% dus haast is geboden.

Dan het nul-tarief. Iedereen die tussen de 18 en 35 jaar is en voor het eerst een eigen woning koopt betaalt vanaf 1 januari 2021 helemaal geen overdrachtsbelasting! Daarom wordt het ook de startersvrijstelling genoemd.

Die term klopt niet helemaal. Want door de wettekst kunnen ook doorstromers (eenmalig) een nieuwe woning kopen zonder overdrachtsbelasting te betalen! Zij mogen dan alleen nog geen 35 jaar oud zijn en moeten wel in het nieuwe huis gaan wonen.

Ben je straks ouder dan 35 jaar en/of heb je al een keer gebruik gemaakt van deze “startersvrijstelling” dan moet je (net als nu) 2% overdrachtsbelasting voldoen als je een woning koopt. Tenminste: als je zelf in die woning gaat wonen.

Dus voor particulieren die een eigen woning kopen is en blijft het percentage 2%. Tenzij ze starter zijn (of doorstromer) en nog geen 35 jaar zijn want dan kunnen ze eenmalig een beroep doen op de vrijstelling en hoeven ze niets af te dragen.

Maar een particulier die een woning koopt en er niet zelf gaat wonen, is straks geen 2% maar 8% kwijt. Die categorie kopers worden belegger genoemd. Hieronder vallen de echte huisjesmelkers, maar ook de ouders die voor hun studerende kind een appartement kopen. Dus die kunnen misschien beter hun kind de woning laten kopen en hem of haar het geld lenen.

Let op: koop je een vakantiewoning waar je niet permanent mag wonen, dan ben je ook een belegger. Dat kost je dan dus 8% aan overdrachtsbelasting. Bij een stacaravan op een vakantiepark is de vraag nu ook al of die roerend of onroerend is. Bij overdracht van een roerende zaak betaal je namelijk nooit overdrachtsbelasting. Dus ik denk dat over dit onderscheid meer discussie met de fiscus zal volgen de komende jaren.

Aandachtspunt: het nul-tarief geldt slechts voor de eerstkomende vijf jaar. Of het verlengd wordt, weten we pas rond deze tijd in 2026. Het hoge tarief van 8% wordt in de voorstellen niet beperkt in de tijd. Dus “beleggers” betalen ook na 2026 die 8% overdrachtsbelasting.

Het ijkpunt is de datum van ondertekening van de akte van levering bij de notaris. Heb je dus al een koopcontract getekend voor je nieuwe woning en ben je nog geen 35 jaar, overweeg of je de daadwerkelijke levering kunt uitstellen naar 2021. Misschien hoef je dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Daar heb je wel de instemming van de verkopers voor nodig en check of je hypotheekofferte zolang geldig is. En vooral: vraag aan je notaris of je straks wel gebruik kunt maken van de “starters en doorstroom” vrijstelling.

Heel belangrijk is het volgende: koop jij van iemand die de woning in de zes maanden daarvoor in eigendom heeft verworven, dan staat in het koopcontract vaak dat jij aan de verkoper een vergoeding moet betalen. Afhankelijk van hoe het er staat moet jij dan ineens 8% van (een deel van) de koopprijs als vergoeding betalen. Dat heeft niets met de (nieuwe) wet te maken maar alles met de onderlinge afspraken tussen koper en verkoper. Dus vraag een notaris om advies voordat je het koopcontract bij de makelaar tekent.

Meer info hierover staat in een artikel dat vorige week op deze site is geplaatst.

Bron: www.ntrs.nl 

Vorige pagina