VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

10 tips om meer vermogen op te bouwen

Geplaatst op: 10-08-2019, 10:21:18

Eens een heel andere benadering van de opbouw van vermogen!

Dé tip om snel rijk te worden hebben we helaas niet. Een zetje in de goede richting geven om meer te besparen en meer geld te verdienen, kunnen we wel. The Motley Fool zette een tijd geleden tien wijsheden op een rij die jou kunnen helpen om rijker te worden.

1. Let op de kleintjes

Een groot schip kan ten onder gaan aan een klein lek, zei de Amerikaanse politicus Benjamin Franklin ooit. Kleine bedragen kunnen bij elkaar behoorlijk optellen. Wie 4 euro per dag uitgeeft voor een paar kopjes koffie, is daar op jaarbasis bijna 1.500 euro aan kwijt: een bedrag waarmee je op vakantie kunt.

Dit principe kun je ook toepassen op schijnbaar kleine fees die beleggingsfondsen in rekening brengen. Een verschil van 0,7 of 1,7% lijkt klein. Maar op langere termijn kan het een enorm verschil uitmaken. Stel dat je tien jaar lang elk jaar 10.000 euro investeert in twee fondsen die gemiddeld 10% per jaar renderen, maar het ene fonds brengt jaarlijks 0,7% kosten in rekening en het andere 1,7%, dan zal de ene belegging uitgroeien tot 578.000 euro en de andere tot 512.000. Dat is een verschil van maar liefst 66.000 euro, terwijl het slechts één procentpunt aan kosten scheelde.

2. Leef naar je stand

Koop geen dingen die je je eigenlijk niet kunt permitteren. Het verwijdert je namelijk alleen maar verder van financiële onafhankelijkheid, in plaats van dat het je er dichterbij brengt.

3. Reken prijzen om naar arbeidsloon

Een slimme manier om de waarde van een product of dienst goed in te schatten is door na te gaan hoeveel je voor een aankoop moet werken. Stel dat je 50 euro per uur verdient, is dat etentje van 150 euro je drie uur werken waard? Als je jezelf dit steeds afvraagt, is de kans groter dat je je uitgaven onder controle houdt.

4. Rijk worden gaat niet snel

We dromen ervan snel rijk te worden door een loterij te winnen of een flinke rit omhoog van risicovolle aandelen. Maar de kans op succes is statistisch gezien bijzonder klein.

Het is een stuk realistischer - en ook minder risicovol - om bijvoorbeeld te beleggen in solide groeibedrijven die een belangrijk concurrentievoordeel hebben, of in indexfondsen.

5. Verlies de impact van inflatie niet uit het oog

Inflatie holt de koopkracht uit. Je kunt vandaag een auto kopen van 20.000 euro, die over 25 jaar misschien wel 40.000 euro kost. Wees je bewust van wat de factor inflatie met uw financiele planning doet.

6. Let op de waarde in plaats van de prijs

Huizenprijzen of beurskoersen op zich zeggen niets. Hun werkelijke waarde wel. Overgewaardeerde huizen of aandelen kunnen leiden tot verliezen of slechts bescheiden winst bij verkoop. Probeer altijd naar ondergewaardeerde aandelen of koopjes te zoeken.

7. Kun je niet tegen enorme koersdalingen? Beleg dan niet

Weet en accepteer dat zich af en toe aandelencrashes voordoen. Soms is het een mooie kans om bij te kopen, soms maak je simpelweg verlies. Dat hoort bij het spel. Probeer je wel te realiseren dat de beurs een crash altijd te boven is gekomen. Soms vergt dat geduld, maar geduld wordt beloond.

8. Weet wat je bezit, en waarom

Doe je huiswerk goed en zorg ervoor dat je de bedrijven waarvan je aandelen koopt kent. Koop geen aandelen omdat een ander zegt dat dat verstandig is, maar omdat je bijvoorbeeld verwacht dat de omzet de komende vijf jaar kan verdubbelen, of omdat de onderneming een enorm concurrentievoordeel heeft.

9. Zou je het hele bedrijf kopen?

Vraag jezelf af als je een aandeel wilt kopen: zou ik ook het hele bedrijf kopen, als ik 500 miljoen euro op de plank had liggen? Deze vraag helpt om erachter te komen of je voornemen slechts een speculatieve gok is, of een serieuze langetermijninvestering.

10. Investeer in kennis

Investeren kan op verschillende manieren. Investeren in kennis betaalt zich terug: de kans is dan groter dat je slimmere keuzes maakt en hierdoor een hoger rendement behaalt. Warren Buffetts zakenpartner Charlie Munger staat erom bekend veel te lezen, ook over onderwerpen als psychologie en geschiedenis. Het maakt u tot een betere denker, beslisser, leider en zakenman of -vrouw.

Bron: www.iexgeld.nl van 10 augustus 2019

Vorige pagina