VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Nieuwbouw verduurzamen: zo pak je het aan

Geplaatst op: 11-08-2018, 09:38:28

Een nieuwbouwwoning is tegenwoordig van steeds meer duurzame gemakken voorzien. Maar afhankelijk van de diepte van je zakken, kan er nog veel meer gedaan worden om kersverse huis helemaal energieneutraal te maken.

Volgens John Kersemakers, bouwkundig specialist van Vereniging Eigen Huis, zijn zonnepanelen de eerste investering die de trotse koper van een nieuwbouwhuis zou moeten doen: „Zonnepanelen kun je snel terugverdienen. Voor de rest is het duurzame aspect in een nieuwbouwhuis al redelijk goed gedaan.”

Bij nieuwbouwwoningen wordt voor het energieverbruik uitgegaan van de zogenoemde epc-normering, waarbij epc staat voor de energieprestatiecoëfficiënt. Die moet bij nieuwbouwwoningen 0,4 zijn. Ter vergelijking: een oudere woning uit bijvoorbeeld de jaren tachtig heeft een epc van ongeveer 1,2 à 1,4. Als de teller op nul staat, is de woning energieneutraal.

„Daar zitten woningen nu al dichtbij”, vertelt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. En woningen waarvoor de bouwvergunning na 1 juli van dit jaar pas is aangevraagd, moeten ook gasvrij worden. Van Meegeren raadt mensen met een nieuwbouwwoning waar de vergunning voor 1 juli is verstrekt ook al van het gas af te gaan. „Wij adviseren om daar meteen voor te gaan en een elektrische warmtepomp te laten installeren als dat kan. Het mooiste is als je er een neemt met een bodembron in plaats van een luchtbron. Dan haal je in de winter water van 13 graden uit de grond dat je nog minder hoeft te verwarmen voor het het huis in gaat. En in de zomer kun je de bodembron gebruiken om het huis te verkoelen.”

Zonnepanelen kunnen later

Om al je duurzaamheidsdromen uit te laten komen, moet je wel een aannemer en projectontwikkelaar hebben die bereid is om mee te denken. Maar als je wensen aan kunt geven, heeft Van Meegeren een paar tips: „Ga dan eerst voor de zaken later lastig te realiseren zijn, bijvoorbeeld het inbouwen van een warmtepomp. Er zijn ook zaken die je prima nog later kunt doen, zoals het plaatsen van zonwering buiten of extra zonnepanelen. Maar als je iets extra’s gaat doen tijdens de bouw, is het slim om zo veel mogelijk tegelijk te doen.” Van Meegeren noemt ook de optie van een douche met warmteterugwinning, waarbij het wegstromend douchewater wordt hergebruikt om koud water mee op te warmen.

Het financiële aspect speelt voor veel mensen ook een belangrijke rol. Ook als je begaan bent met de Groningse ellende door de gaswinst, is het nog wel even slikken als je de prijzen voor een bodemwarmtepomp voorbij ziet komen. Die kosten al snel €30.000 à €40.000, zegt Kersemakers. „Vooral als je ook nog een warmteafgiftesysteem zoals vloerverwarming moet aanleggen is het erg duur. En de warmtepomp gebruikt veel stroom. Dat kun je uit het net halen, maar het is aan te raden om extra zonnepanelen te installeren.”

Advies over energiebesparing

Duurzaamheid wordt op deze manier ook steeds meer een financieel vraagstuk. Als het aan De Hypotheekshop ligt, wordt verduurzaming en energiebesparing ook onderdeel van het hypotheekadviesproces. De hypotheekadviesketen biedt sinds kort dan ook in samenwerking met het platform De Energiebespaarders advies over de verduurzaming van de woning en de financiering daarvan aan. „We denken dat het van belang gaat zijn om dit te doen”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. „Nu merk je het nog niet overal omdat de woningmarkt nog oververhit is. Maar als dat voorbij is, zal je zien dat de waarde van je woning omlaag gaat als die bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is.”

Bron: bijdrage van 11 augustus 2018 van Leon Brandsema op www.dft.nl

Vorige pagina