Zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen
Geplaatst op: 04-09-2024, 08:37:04
Als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden door bijvoorbeeld een klant of leverancier. Maar wat houdt bedrijfsaansprakelijkheid in? En wanneer komt beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken? Onderstaand leggen we de verschillen aan je uit.
Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid … Twee termen die veel op elkaar lijken en dus vaak met elkaar worden verward. Waar heb je als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig? En wanneer komt beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken? Daarnaast heb je ook nog andere zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen, zoals de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering én een CAR-verzekering. Zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer?
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade bij anderen, veroorzaakt door je eigen toedoen, door je medewerkers óf door je producten. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie die je over de laptop van je klant laat vallen of aan een voedselvergiftiging die klanten oplopen door het eten in je restaurant.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die specifiek te maken heeft met je beroep. Oftewel: vermogensschade (financiële schade) die een ander oploopt doordat je een beroepsfout maakt. Zo kun je bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld door een klant die financiële schade oploopt doordat je hem een verkeerd advies hebt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een belastingadviseur die een verkeerd advies geeft waardoor zijn klant onnodig veel belasting moet betalen of aan een gebouw dat instort door een berekeningsfout van een technisch adviesbureau. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name geschikt voor ondernemers en zzp’ers met een adviserend beroep, zoals makelaars, architecten, organisatieadviesbureaus, adviseurs en accountants.
Overige aansprakelijkheidsverzekeringen
- De Construction All Risk (CAR) verzekering
Wanneer je werkzaam bent in de bouw kan de CAR-verzekering een nuttige verzekering voor je zijn. Je bent dan namelijk verzekerd tegen materiële schade aan nieuwbouw of bestaande bouw, die ontstaat tijdens de bouw of een verbouwing. Deze verzekering is zowel geschikt voor bouw- als installatiebedrijven. Ongeacht of je een aannemersbedrijf, klusbedrijf of een zzp’er in de bouw bent!
- De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Met de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (afgekort BTA) bescherm je als bestuurder je privévermogen wanneer er een schadeclaim is ontstaan na een bestuurlijke fout. De BTA is bedoeld voor directeuren, bestuursleden, toezichthouders en commissarissen van verenigingen, stichtingen en organisaties.
- De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering
Vervoer jij soms spullen voor anderen? Met de Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering zijn de spullen die je vervoert voor anderen verzekerd voor schade en verlies. Je kunt deze verzekering ook afsluiten als bedrijf die transport regelt of transport uitvoert en opslag biedt. Je kunt met de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering ook aanvullend een container- en trailer aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
- Werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen (WEGAM)
De WEGAM-verzekering is meestal onderdeel van de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je gedekt voor schade die personeel tijdens werktijd oploopt bij een verkeersongeval. Betaal je geen reiskostenvergoeding, of niet volledig? Dan vergoedt de WEGAM de kosten van letselschade en schade aan eigen voertuigen van je medewerkers. Onder medewerkers worden ook uitzend- of inleenkrachten en stagiaires gerekend.
Als je een passende reiskostenvergoeding betaalt voor zakelijke ritten, zijn medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun voertuigverzekering. Toch is de WEGAM-verzekering ook in dat geval handig. Je krijgt namelijk hulp bij het beoordelen en vaststellen van de aansprakelijkheid. Zelfs als dit leidt tot een juridische procedure. Met een eigen WEGAM-verzekering voorkom je rompslomp en onverwachts hoge kosten als je aansprakelijk wordt gesteld.
- Schadeverzekering Verkeersdeelnemers (WEGAS)
Je denkt er liever niet aan, maar je medewerkers kunnen altijd betrokken raken bij een verkeersongeval. Het is al vervelend genoeg als er schade is, en nog vervelender als er vastgesteld moet worden of jij als werkgever aansprakelijk bent voor die schade of niet.
Daarom vergoedt de Schadeverzekering Verkeersdeelnemers van AIG de materiële schade en letselschade van je medewerkers bij een verkeersongeval tijdens de uitvoering van werkzaamheden of tijdens woon-werkverkeer, ongeacht of je als werkgever aansprakelijk bent of niet. De verzekering vergoedt schade tot een maximum van € 2.500.000 per verkeersongeval. De wijze waarop jij of je werknemers deelnemen aan het verkeer maakt hierbij niet uit. Dat kan met je eigen auto, een auto van de zaak, als voetganger, fietser, in het OV of overige manieren van verkeersdeelname.
De WEGAM-verzekering is in feite een minder uitgebreide versie van de WEGAS-verzekering. Alleen de bestuurders van motorrijtuigen vallen onder de WEGAM-verzekering. Werknemers die op andere manieren reizen vallen niet onder deze verzekering.