VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Outlook 2022: Rente omhoog

Geplaatst op: 29-12-2021, 09:51:57

Ik heb me nergens zo in vergist als in de rente. Ik gaf hier begin vorig jaar aan dat een negatieve rente op korte termijn voorbij zou zijn. Niets is minder waar gebleken.

Maar technisch bezien is een hogere kapitaalmarktrente nog steeds zeer waarschijnlijk in de komende jaren. Daarom voorzie ik ook in mijn outlook voor 2022 een stevige rentestijging. De negatieve Nederlandse rente zou daarmee volgend jaar voorbij zijn.

Dit houdt onder meer het volgende in:

  • Het technische plaatje van de Nederlandse kapitaalmarktrente is goed nieuws voor de pensioenfondsen. Nu de rente weer opwaarts krult en op termijn zelfs weer boven de 0% uitkomt, zouden pensioenen weer geharmoniseerd mogen worden. Boomers en pensionado\'s kunnen dan opgelucht ademhalen.
  • Toetreders op de huizenmarkt zal het niet ontgaan dat het technische plaatje op termijn hogere rentestanden voorspelt. Het hypoteekwalhalla lijkt voorbij. Waarschijnlijk zullen de huizenprijzen gaan pieken.
  • Ook de nieuwe minister van Financiën moet opletten. De staat, die tot voor kort over \'gratis\' geld kon beschikken, moet snel in actie komen om miljarden euro\'s \'goedkoop\' binnen te harken.  De Nederlandse kapitaalmarktrente is vooral onder ECB-president Draghi gedaald van bijna +3,75% (top 2011) naar -0,60% (historisch dieptepunt in augustus 2019)


De Nederlandse kapitaalmarktrente heeft de 14-jarige neerwaartse trend inmiddels duidelijk verlaten.

Nu vormt de rente een mooie driehoeksformatie, die technisch alle kenmerken heeft van een solide bodem. Technisch heeft de rente nog de toppen van 2020 en 2021 te overwinnen, maar het gehele technische plaatje sorteert voor op een nieuwe stijgende fase.

Na een overtuigende uitbraak uit de driehoek (boven de 0%-grens) zal de rente definitief het luchtruim kiezen.  Voor 2022 achten wij een rentestand tussen +0,6% en +1% mogelijk. Op langere termijn voorziet het technische plaatje zelfs niveaus rond 3,75%, de top van 2011.

Bron: gedeelte uit column van 28 december 2021 van Royce Tostrams op www.iex.nl

Vorige pagina