VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Uitgeschakeld alarm doet stel de das om; ton aan gestolen inboedel niet vergoed

Geplaatst op: 28-05-2021, 15:15:56

Een stel dat voor ruim een ton aan inboedel ontvreemd werd, kan fluiten naar een vergoeding. Een van de eisen van de verzekeraar hiervoor was namelijk dat de woning beveiligd zou zijn met een gecertificeerd en ingeschakeld alarm. Dit was echter niet het geval ten tijde van de inbraak. Hoewel de klant de tussenpersoon een gebrekkig advies hierover verwijt, wordt zij niet in het gelijk gesteld.

De vrouw had via haar tussenpersoon in Oud-Beijerland een allrisk inboedelverzekering bij Nationale-Nederlanden geregeld. Deze werd afgesloten op voorwaarde dat de woning was beveiligd met een door de verzekeraar goedgekeurde beveiligingsinstallatie. Toen ze de verzekerde waarde later wilde verhogen, werd haar gevraagd of er gecertificeerde inbraakpreventie aanwezig was. Zij antwoordde hier bevestigend op.

Zoon schakelt alarm niet aan

Vervolgens wordt er in 2019 bij de klant ingebroken en voor 104.000 euro aan inboedel buitgemaakt. De dag van de inbraak verlaat de zoon van de vrouw ’s middags het huis zonder het alarm aan te zetten. Bij terugkomst schakelt hij ’s avonds het alarm gedeeltelijk in om er later pas achter te komen dat er daarvoor al was ingebroken. Toen hij zogezegd naar boven liep om te slapen zag de jongen dat alles overhoop was gehaald en dat het raam in zijn kamer was ingebroken.

Adviseur krijgt de schuld

Toen de verzekeraar de claim vanwege de beveiligingsclausule afwees, verweet de vrouw haar adviseur dat deze haar niet goed hierover had geïnformeerd. Kifid oordeelt het tegendeel: de adviseur heeft aan zijn zorgplicht voldaan door de beveiligingsclausule bij het afsluiten van de verzekering te bespreken. De zorgplicht van de adviseur reikt volgens de commissie niet zo ver dat hij had moeten nagaan bij de consument of hij het alarmsysteem ook daadwerkelijk onderhield en gebruikte.

Het advies is bindend

Bron: bijdrage van 27 mei 2021 van Alexandra Meijer op www.amweb.nl

Vorige pagina