VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Heeft sparen nog zin met een negatieve rente?

Geplaatst op: 04-05-2021, 12:34:30

“In mijn vak zeggen we dat rente de prijs is van tijd. Geld dat je nu hebt, is waardevoller dan geld dat je later krijgt. Dat verschil heeft een prijs: de rente. Negatieve rente is alsof de tijd terugloopt, als een rivier die opnieuw de berg op stroomt: zo onwerkelijk.” Dé spaarexpert, Ahmet Besiroglu, senior marketeer Sparen & Beleggen bij Nationale Nederlanden, legt uit hoe het zit met negatieve rente en of sparen nog zin heeft.

Heeft sparen nog zin? Ongetwijfeld zal deze vraag naar boven komen tijdens adviesgesprekken met klanten. Wat kun je antwoorden? Ahmet Besiroglu is specialist in consumentenbankieren, tijdens zijn carrière als spaarmarketeer heeft hij geleerd wat klanten écht belangrijk vinden. “Geld maakt misschien niet gelukkig, maar sparen wél, blijkt uit onderzoek! Sparen en het hebben van een spaarbuffer kan mensen een veilig en gelukkig gevoel geven. Het heeft positieve associaties met dromen waarmaken en iets opbouwen.”​​​​​​​

Betalen om te sparen

Tegenwoordig moet je betalen voor je spaargeld door negatieve in plaats van positieve rente. ​​​​​​​Dit heeft te maken met meerdere zaken, die vooral te maken hebben met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij wil in plaats van sparen, uitgaven stimuleren. De spaargeldberg is gigantisch gegroeid, eind 2020 ruim € 390 miljard. Dit komt onder andere door vergrijzing, dat wil zeggen dat de pensioengerechtigden ten opzichte van de rest van de bevolking veel vermogen. Als mensen ouder worden, gaan ze meer aan hun pensioen denken. Dan gaan ze extra sparen, zeker nu de pensioenen onder druk staan.

\'Er is op dit moment veel meer spaargeld dan banken nodig hebben\'

Als laatst, de meest actuele reden: vanwege de corona-pandemie sparen consumenten onvrijwillig, door de beperkende maatregelen van de overheid. Als NN Bank gebruiken we, net zoals andere banken, spaargeld voor het verstrekken van hypotheken en leningen aan particulieren. Alleen is er op dit moment veel meer spaargeld dan banken nodig hebben.

Banken hebben minder behoefte aan spaargeld

Daarnaast hebben banken minder behoefte aan spaargeld omdat ze geld bij de ECB tegen een historisch lage rente kunnen lenen. De ECB doet dat om de economie een handje te helpen en investeringen en uitgaven te stimuleren. Alles bij elkaar: er is teveel spaargeld en banken verdienen minder geld aan spaargeld. Daarom is de spaarrente nul of negatief.

Daar komt bij dat banken meer kosten maken omdat ze ‘overtollig’ geld moeten stallen bij de ECB. Het gaat om geld dat banken niet direct nodig hebben maar klanten wel moeten kunnen opvragen. Het stallen bij de ECB is niet gratis. Banken in Nederland betalen samen € 1 miljard aan de ECB. Het opvangen van deze kosten zie je ook terug in de rente.”

Moeten we dan nog wel blijven sparen?

“Mijn antwoord is altijd: vraag je af of je slim om gaat met je spaargeld en blijf vooral sparen.” Wie onverwachte uitgaven krijgt en niet heeft gespaard, moet geld lenen. Dan wordt sparen naderhand erg lastig. Bovendien luidt een oud spreekwoord: ‘Wie spaart, krijgt vaart’. Kijk voor lange termijn doelen verder dan een spaarrekening. Alleen met beleggen kun je de inflatie verslaan en rendement realiseren. Je kunt spaargeld overigens ook goed gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek, je pensioen aan te vullen of beginnen met beleggen.”

Toekomst van het spaarlandschap

Als we vijf jaar in de toekomst zouden kunnen kijken, hoe zou het spaarlandschap er dan uit zien? Ahmet heeft helaas geen glazen bol. “Ik volg de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en economen nauwgezet. Maak prognoses over de toekomst, het klantgedrag en de ontwikkelingen in de spaarmarkt. Hoewel het altijd speculeren blijft is de verwachting dat de marktrentes voorlopig zo laag blijven en een stijging er niet in zit.”

“Mijn verwachting is dat de consumenten gewend zullen raken aan het feit dat je geen rendement kunt maken met spaargeld, waardoor ze op zoek gaan naar andere alternatieven. Toch zal de behoefte om te sparen zal altijd bestaan omdat we allemaal korte termijn doelen hebben en een buffer achter de hand willen hebben tegen onvoorziene gebeurtenissen.”

Bron: www.amweb.nl van 3 mei 2021

Vorige pagina