VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Aegon niet verplicht om verzekerde waarde op verzekeringskaart te vergoeden

Geplaatst op: 07-01-2021, 12:18:48

Een klant van Aegon dacht op basis van haar verzekeringskaart € 6.000 voor gestolen sieraden vergoed te krijgen. De verzekeringskaart blijkt alleen niet dezelfde juridische waarde te hebben als de voorwaarden en het polisblad. Aegon weigert de volledige uitkering van de schade en krijgt daar in gelijk van Kifid.

De vrouw heeft een allrisk inboedelverzekering bij Aegon. In de voorwaarden staat dat het verzekerd bedrag van sieraden op het polisblad is vastgelegd. Het polisblad vermeldt dat er bij schade aan sieraden een bedrag van maximaal € 1.000 wordt vergoed. De verzekeringskaart meldt echter dat sieraden verzekerd zijn tot € 6.000. Dit bedrag is naar eigen wens te verhogen tegen een meerprijs.

Op 21 juni 2020 vindt de diefstal van de sieraden plaats in de woning van de vrouw. Ze doet aangifte en dient een claim in bij Aegon om de sieraden vergoed te krijgen. Aegon keert vervolgens € 1.000 uit, maar vrouw is het hier niet mee eens en eist € 3.500. Dit zou de waarde van de sieraden zijn, exclusief de al betaalde € 1.000. Ze wil ook dat de tekst op de verzekeringskaart wordt aangepast, omdat deze misleidend zou zijn.

Onduidelijke verzekeringskaart

Aegon verwijt de klant dat ze het verzekerde bedrag niet zelf heeft verhoogd naar € 6.000. De vrouw zou wel 28 jaar geleden, bij het afsluiten van de verzekering de dekking hebben verhoogd met € 1.000. Daarnaast zegt de vrouw een gesprek te hebben gehad met een medewerker van Aegon, die haar toegaf dat de verzekeringskaart onduidelijk was. Ook uit contact met andere verzekeraars blijkt volgens haar dat het bedrag op hun verzekeringskaarten ook daadwerkelijk het bedrag is dat bij diefstal wordt uitgekeerd.

Voorwaarden en polisblad zijn leidend

Aegon vindt dat de voorwaarden samen met het polisblad leidend zijn. De verzekeringskaart is alleen een samenvatting en is bedoeld om in één oogopslag te zien wat wel en niet verzekerd is. Omdat het polisblad onderdeel is van de overeenkomst tussen de klant en de verzekeraar, is de daarin vermeldde dekking volgens Kifid bepalend. Dat betekent dat het op het polisblad vermeldde bedrag van € 1.000 ook het verzekerde bedrag is. De conclusie is daarom dat de verzekeraar niet meer hoeft uit te keren. De vordering wordt afgewezen. De uitspraak is bindend

Bron: bijdrage van Alexandra Meijer van 7 januari 2021 op www.amweb.nl

Vorige pagina