VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Dit betekent Prinsjesdag 2020 voor je portemonnee

Geplaatst op: 16-09-2020, 09:03:03

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de miljoenennota. Wat betekenen deze cijfers* en wat merk jij in 2021 in je portemonnee? We zetten het voor je op een rij.  

De zorgpremie gaat omhoog

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. Dit bedrag gaat volgend jaar omhoog met zo´n €5 per maand. Dit is ongeveer €60,- per jaar. Het kabinet bepaalt de uiteindelijke premie niet. Dit doen zorgverzekeraars zelf in november. Jij ontvangt dan ook je nieuwe polis en premie van je huidige zorgverzekeraar. Dus dan weet je pas zeker hoe hoog jouw premie van je huidige zorgverzekeraar wordt. Wil je overstappen? Dan kun je tot en met 31 december 2020 je huidige zorgverzekering opzeggen en tot en met 31 januari 2021 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dus je hebt nog tijd om te beslissen.

Eigen risico blijft gelijk

Er verandert komend jaar niks aan het eigen risico. Het verplichte eigen risico blijft in 2021 dus staan op weer €385,-. Het is wel mogelijk dit bedrag te verhogen. Verhoog jij je eigen risico? Dan krijg je een korting op je premie.

Zorgtoeslag

De tegemoetkoming in de zorgkosten voor mensen met lage inkomens stijgt met €3,83 per maand voor alleenstaanden en €9,- voor meerpersoonshuishoudens. De definitieve hoogte van de zorgtoeslag is pas te berekenen als alle zorgverzekeraars hun premie voor 2021 bekend maken. 

Wijzigingen basispakket

Het basispakket wordt in 2021 uitgebreid met:

 • Vanaf 2021 wordt het vervoer van en naar dagbehandeling vanuit de tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling aan het basispakket.
 • Paramedische herstelzorg na corona: Voor patiënten die herstellen van COVID-19 is er vanuit de basisverzekering vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek). Dit geldt vanaf 18 juli 2020 voor minimaal 1 jaar. 
 • Geen eigen risico voor specifieke groepen.
 • Per 2021 hebben donoren geen eigen risico meer voor medische kosten in verband met hun donatie. Zo zijn er geen financiële belemmeringen om patiënten die een orgaan nodig hebben te helpen. 
 • Slachtoffers van seksueel geweld hebben vanaf september 2020 recht op vergoeding van medische en psychologische kosten, zonder eigen risico. Zij dienen dan wel binnen zeven dagen hulp te zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). De vergoeding is tijdelijk en geldt tot eind augustus 2021.
 • In 2020 zijn er een aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker aan het basispakket toegevoegd:
  • Lynparza, onder merknaam Olaparib, tegen eierstokkanker (per 16 april 2020).
  • Axicabtagene ciloleucel, onder merknaam Yescarta, tegen lymfeklierkanker (per 1 mei 2020).
  • Durvalumab bij specifieke vormen van longkanker (per 1 september 2020).
  • Abemaciclib bij bepaalde vormen van borstkanker (per 1 september 2020).

Werk, inkomen en wonen

De koopkracht stijgt

Makkelijk gezegd is de koopkracht wat je kunt kopen met netto inkomen. De koopkracht stijgt in 2021 met gemiddeld 0,8% (volgens het CPB). Heb je een baan? Dan is de verwachting dat je koopkracht met 1,2% stijgt. Ook mensen met een uitkering (0,5%) en gepensioneerden (0,4%) houden volgend jaar iets meer over in hun portemonnee.

Arbeidskorting wordt in 2021 al ingevoerd

Arbeidskorting is een heffingskorting die je krijgt als je een arbeidsinkomen hebt. Je loon valt daar bijvoorbeeld ook onder. De arbeidskorting wordt in 2021 verhoogd met €73,-. Dat stond eerder op de planning voor 2022. Dit is dus een jaar vervroegd.

Ouderenkorting wordt verhoogd

De ouderenkorting wordt verder verhoogd. Ouderen met een jaarinkomen tot 49.000 hebben hier voordeel van. De korting bedraagt maximaal €1703,-.

Minder voordeel hypotheekrenteaftrek bij hoger inkomen

Per 1 januari 2021 heb je minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek als je jaarinkomen hoger is dan €86.507. De maximale aftrek daalt van 46% naar 43%.

Inkomstenbelasting gaat omlaag

Over je inkomsten moet je belasting betalen. Het bedrag dat je betaalt hangt af van je inkomen en vermogen. In 2021 daalt het percentage in de eerste schijf (inkomens tot €68.507,-) van de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je netto dus meer over.

Uiteindelijk hangt het wel af van je persoonlijke situatie en van de ontwikkelingen van de economie of je er ook echt op vooruit gaat. 

Zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag

De zelfstandigenaftrek voor zelfstandig ondernemers gaat in 2021 verder omlaag. Dat betekent dat de belastingverschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner worden. Het kabinet maakte vorig jaar al plannen om die af te bouwen tot uiteindelijk €5000 in 2028. Ze bouwen het nu versneld af naar €3.240,- in 2036.

Heffingsvrije vermogen gaat omhoog

Over een deel van jouw vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog. Nu betaal je over de eerste €30.846,- geen belasting. Als je een partner hebt, dan is dat het dubbele. Vanaf 2021 wordt dat €50.000,- voor alleenstaanden en €100.000,- voor fiscale partners. Dat betekent o.a. dat je een grotere belastingvrije spaarpot kunt opbouwen.

Maar let op, ook de belastingtarieven stijgen. Dat betekent dat je over het bedrag boven het heffingsvrije vermogen meer belasting gaat betalen. Dus boven de €50.000,- betaal je vanaf 2021 meer belasting dan in 2020.

Geen overdrachtsbelasting bij aankoop eerste huis

Wil je in 2021 je eerste huis kopen? Vanaf 1 januari betaal je als starter tussen de 18 en 35 jaar oud geen overdrachtsbelasting meer. Dit geldt alleen voor kopers die ook in het huis gaan wonen. Deze is nu 2% van de aankoopsom. Op een woning van €200.000 scheelt dat een starter dus €4.000 aan overdrachtsbelasting.

Huur

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van huurwoningen in juli het sterkst zijn gestegen sinds 2014. Daarom werkt het kabinet aan een wetsvoorstel om woningcorporaties te verplichten de hoge huren voor lagere inkomens te verlagen. Hiervoor wordt de verhuurdersheffing voor woningcorporaties met €200 miljoen verlaagd.

Gezinnen met kinderen

Verder gaat er meer geld naar het kindgebonden budget. Vanaf het derde kind gaat het bedrag omhoog. Zo hoopt het kabinet de kans op armoede in grote gezinnen te verlagen. Het kabinet investeert hierin €150 miljoen.

Zorg en welzijn

Extra eenmalige bonus

Het kabinet maakt geld vrij voor een extra eenmalige bonus van €500, - voor zorgverleners in 2021. Dit naast de bonus van €1000,- die dit jaar ging naar zorgverleners voor hun bijdrage tijdens de coronacrisis. Lees hier meer informatie over de bonus.

Werkdruk

Het kabinet investeert in 2021 €20 miljoen extra om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Dit budget loop de komende jaren op: in 2022 €80 miljoen en vanaf 2023 €130 miljoen per jaar. De nadruk bij deze investeringen ligt op:

 • minder werkdruk voor zorgpersoneel;
 • minder administratieve lasten;
 • meer zelfstandigheid;
 • beter ontwikkel- en loopbaanperspectief.

Met het actieprogramma Werken in de Zorg zet het kabinet hier vol op in.

*Voor alle Prinsjesdagcijfers geldt wel dat het kabinet ervan uit gaat dat ons land niet opnieuw geheel of gedeeltelijk in lockdown hoeft vanwege het aantal coronabesmettingen. Als er wel weer lockdown-maatregelen komen, kunnen de cijfers anders uitvallen.

Bron: bijdrage van Susannah van 15 september 2020 op www.pggmenco.nl

Vorige pagina