VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hoekstra: Ga je schamen!

Geplaatst op: 22-07-2020, 13:55:33

Het boterde niet tussen mijn ouders en mij. Zodra ik 18 jaar was ben ik zelfstandig gaan wonen. Dat kon ook dankzij de studiefinanciering. Ik heb daar gedurende mijn hele studie van kunnen leven. Mijn vriendin en ik willen nu een woning kopen. Ik heb een studieschuld van € 73.000 en mijn vriendin van € 27.000. Dit is geen fictie. Maar een voorbeeld uit de praktijk dat deze week op mijn bureau belandde.

We leven blijkbaar in een maatschappij waarin we het normaal vinden om jongeren met een schuld van € 100.000 hun echte leven te laten beginnen. Een integere hypotheekadviseur zal hun vertellen dat het een kansloze missie is te proberen met deze schuld een hypotheek te krijgen. Dus wordt de route ingezet naar een adviseur van het kaliber dont ask, dont tell.

We stimuleren jonge mensen om te liegen

We verbieden DUO het saldo van de studieschuld aan geldverstrekkers inzichtelijk te maken. Hiermee stimuleren we jonge mensen om te liegen. Het is dezelfde hypocrisie als met de wiet. Je mag het wel kopen en in kleine porties verkopen. Maar verbouwen mag niet. Hoe die koffieshop aan de voorraad komt? Dont ask, dont tell.

Het gaat van kwaad tot erger

We moeten ons schamen dat we zo met onze jongeren omgaan. Het gaat nu van kwaad tot erger. Onze ooit zo populaire minister Hoekstra is de weg kwijt. Waar we met elkaar proberen consumenten voor overkreditering te behoeden, stimuleert de minister jongeren juist om nog meer te lenen. Twee verdieners? Natuurlijk: we laten het tweede inkomen niet voor 80% meetellen, maar voor 90%. Corona? Permanent leren? Verdeling van taken in het huishouden? Kinderwens? Dont ask, dont tell.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt energiebesparing belangrijker dan verantwoord financieel advies

Op de blaren zitten

Energiezuinig maken van de woning. Natuurlijk. Leen nog maar even € 25.000 op basis van execution only. Nee hoor, voor deze lening hoeft de geldverstrekker geen kennis- en ervaringstoets af te nemen. Doe maar zonder advies. Gaat het fout? Jammer dan. Dan moet je op de blaren zitten, want de aanbieder heeft geen advies gegeven. Omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken energiebesparing belangrijker vindt dan verantwoord financieel advies, dwingen we de consument het execution only kanaal in. We ontnemen hem zelfs de minimale bescherming van de kennis- en ervarings toets.

Belangen consument staan niet centraal

We zijn er nog lang niet. U betaalt meer huur dan straks aan hypotheeklasten? Dat lossen we voor u op hoor. U mag méér lenen. En zo gaan we als de eerste de beste grootgrutter door met het stapelen. Stapelen van kredieten zonder een samenhangend beleid waarin de belangen van de consument centraal staan. Waarbij de minister er niet voor schroomt om én DNB én de AFM in hun hemd te zetten. De boodschap naar de branche die Hoekstra geeft is helder: ‘U hoeft deze toezichthouders niet echt serieus te nemen. Dat doe ik namelijk ook niet.’

De ballon knapt op enig moment

We hebben het eerder zien gebeuren. En het gaat weer gebeuren. De ballon gaat op enig moment klappen. En de burgers die de bescherming van de overheid nodig hadden, zullen de rekening gaan betalen.

Hoekstra: Ga je schamen!

Bron: bijdrage van 22 juli 2020 van Jurjen Oosterbaan op www.amweb.nl

Vorige pagina