VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

5 geldtips voor onbezorgde oude dag

Geplaatst op: 06-11-2019, 12:55:39

Veel mensen dromen van een onbezorgde oude dag. Hieronder staan vijf geldtips die kunnen bijdragen aan een ruimer pensioen.

Begin op tijd

De meeste werknemers beginnen zich pas vijf tot tien jaar voor hun pensionering te verdiepen in de financiering van hun oude dag. Slimmer is om dat al te doen als je in de twintig, dertig of veertig bent. Als je tientallen jaren belastingvriendelijk kunt beleggen tegen lage kosten, kan dat namelijk een mooie aanvulling op het pensioen opleveren. Probeer daarbij maandelijks een vast bedrag opzij te zetten. Vraag je ook van tevoren af hoeveel geld je na je pensionering nodig hebt.

Samenwonend maar niet getrouwd? Meld je partner aan

Geliefden die samenwonen maar niet getrouwd zijn, doen er verstandig aan hun partner aan te melden bij hun pensioenfonds. Anders is er later namelijk mogelijk geen recht op partnerpensioen en dat kan veel geld schelen. Sommige pensioenfondsen vragen bij het inschrijven van de partner wel om een samenlevingsovereenkomst te tonen.

Controleer nabestaandenpensioen

De Pensioen3daagse die tot en met donderdag wordt gehouden, staat in het teken van het nabestaandenpensioen. Op Mijnpensioenoverzicht.nl en bij je pensioenfonds is te achterhalen wat je partner aan nabestaandenpensioen ontvangt als je zou komen te overlijden. Is dit bedrag aan de magere kant? Dan is het aan te vullen door bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Scheiding? Licht je pensioenfonds in.

Bij een scheiding is het belangrijk dat de ex-partners binnen twee jaar afspreken hoe zij hun pensioen gaan verdelen. Op de website van de Rijksoverheid staat ’een mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’, waarmee de pensioenfondsen van de scheidende partners kunnen worden ingelicht. Worden de pensioenfondsen niet binnen twee jaar geïnformeerd, dan hangt het later vaak van de welwillendheid van de ex-partners af of die elkaar een deel van hun pensioen gunnen. Is de ex in de tussentijd vertrokken naar een ver buitenland, dan kan dat een lastig verhaal worden.

Zzp’ers en arbeidsongeschiktheid

Als het Pensioenakkoord stand houdt, moeten zzp’ers zich straks verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Tot nu toe kunnen deze zelfstandige ondernemers dat regelen bij het UWV, een verzekeraar of broodfonds. Het kan lonen om even af te wachten met welke oplossing minister Koolmees (Sociale Zaken) komt, zodat zzp’ers zich voortaan tegen een redelijk bedrag kunnen indekken tegen arbeidsongeschiktheid en daarmee dus hun financiële toekomst grotendeels veilig kunnen stellen.

Bron: bijdrage van 6 november 2019 van Bernard Vogelsang op www.dft.nl

Vorige pagina