VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Appartement in dure gemeente werd afgelopen kwartaal minder waard

Geplaatst op: 06-11-2019, 12:22:12

Dat woningen elk kwartaal meer waard worden is niet meer zo vanzelfsprekend als het was. Uit gegevens van taxateur Ortec Finance blijkt dat in gemeenten waar de prijzen het hoogst zijn, de laatste drie maanden zelfs sprake is geweest van een prijsdaling. In regio’s waar geen grote schaarste geweest is, stijgen de huizenprijzen nog wel.

Ortec hanteert als ijkpunt een appartement van 70 vierkante meter met 1985 als bouwjaar. Landelijk gezien is er in deze categorie een correlatie tussen de gemiddelde koopsom en dalende prijzen. Van de gemeenten met de hoogste taxatiewaarde daalde de prijzen het afgelopen kwartaal het hardst in Amsterdam (-3,1%),  Wassenaar (-1,66%) en Haarlem (-1,56%). Jaar-op-jaar is er in vrijwel alle gemeenten nog wel sprake van duurdere huizen. Ortec spreekt daarom van een kentering op de woningmarkt.

Geen afnemende verkoop

Opvallend is overigens dat de taxateur niets ziet van teruglopende verkopen. De 7 procent minder verkochte woningen in september ten opzichte van augustus is een normaal seizoenseffect. “We zien dit jaar een wat grilliger verloop in verkoopaantallen per maand maar op een hoger aggregatieniveau neemt het aantal verkopen gestaag toe. Het aantal verkopen in Nederland neemt dus niet af”, aldus de Ortec-analisten.

Afkoeling

De marktonderzoekers van de grootbanken constateren ook dat de woningmarkt langzaam afkoelt. ABN Amro stelde in de Woningmarktmonitor dat de ergste spanning in 2020 al verdwenen is. Volgens het economisch bureau van ING zal het komende decennium de schaarste langzaam oplossen. Het CBS constateerde dat tussen 2020 en 2025 de woningvoorraad harder groeit dan het aantal huishoudens.

Bron: bijdrage van 5 november 2019 van Bart van de Laak op www.amweb.nl                          

Vorige pagina