VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Lage spaarrente beu? Vijf geldtips!

Geplaatst op: 25-10-2019, 09:50:06

Let op: geld sparen kost geld. Vrijwel alle spaarders teren momenteel in op hun vermogen door de historisch lage rente en de gestegen inflatie. Als de spaarrente straks mogelijk negatief wordt, gaan zij er nog meer op achteruit. Daarom vijf geldtips voor spaarders die niet moedeloos willen toekijken hoe hun zuurverdiende centen op de bank staan te verpieteren.

1 Koop een huis

Een woning kopen is één van de beste investeringen die je kunt doen, mits je er minimaal tien jaar in blijft wonen en regelmatig zorgt voor onderhoud. Woningkopers profiteren momenteel bovendien van de historisch lage hypotheekrente van 1% tot 2%.

2 Sluit een familiehypotheek af

Mensen met een goed gevulde spaarrekening kunnen hun (klein)kinderen helpen bij de aankoop van een woning door een familiehypotheek af te sluiten. Voor de geldverstrekker levert dit een hogere rente op dan op de bank. De ontvanger kan dankzij de hulp van het famielid een hogere hypotheek afsluiten tegen lagere lasten. Het is bij een familiehypotheek fiscaal voordelig om een zo hoog mogelijk rente af te spreken, maar daar zit wel een grens aan.

3 Investeer in je huis

De spaarrente is dit jaar richting 0% gedaald, maar woningeigenaren kunnen een hoger rendement behalen door te investeren in hun huis. De stijgende energielasten maken het bijvoorbeeld lonend om geld te steken in isolatie of zonnepanelen. En de aanschaf van een nieuwe keuken of badkamer is niet alleen positief voor het woongenot, maar zorgt ook voor een hogere woningwaarde. Datzelfde geldt voor het aanbrengen van een dakkapel of een uitbouw van de woning. Let ook op subsidieregelingen die er zijn voor (duurzame) investeringen in de eigen woning.

4 Ga beleggen

Op de lange termijn biedt beleggen het beste rendement. Spaarders kunnen er dus voor kiezen om met een deel van hun geld te gaan beleggen. Maar doe dat voor minimaal tien jaar en alleen met geld dat je kunt missen. Leg maandelijks een vast bedrag in, zodat je niet alleen koopt als de beurs hoog staat maar ook als de koersen zijn gedaald. Mensen die actief willen worden op de beurs moeten ook scherp letten op de kosten van beleggingsproducten, want die kunnen een flinke hap nemen uit het rendement.

5 Regel een hogere spaarrente

Ondanks de bedroevend lage rente adviseert budgetinstituut Nibud iedereen om enkele maandsalarissen achter de hand te houden op een spaarrekening voor onverwachte uitgaven. Wie meer wil sparen, kan een hogere rente krijgen door geld te stallen op een termijndeposito bij kleinere Nederlandse banken als NIBC of LeasePlan. Geld voor een jaar vastzetten op zo’n deposito, levert momenteel een rente op van 0,65%. Met een termijndeposito van twee jaar is een rente van 0,75% mogelijk. Dat is natuurlijk geen vetpot, maar beter dan de spaarrente van 0,02% of 0,03% die de grote banken bieden.

Bron: bijdrage van Bernard Vogelsang van 25 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina