VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

In deze markt een huis kopen? Vijf tips

Geplaatst op: 05-10-2019, 10:59:41

Het is zaterdag Open Huizen Dag. En hoewel er met ruim 11.000 veel minder huizen meedoen dan in de crisisjaren, is het toch een uitgelezen kans om wat bezichtigingen te doen. Kun je nog wel je droomhuis kopen in deze markt? Vijf tips.

  1. Ken je eigen financiën.

Het is slim om al voordat je huizen gaat bezichtigen bij een hypotheekadviseur langs te gaan, zodat je precies weet hoeveel je kunt lenen, en dus hoeveel je kunt bieden. In veel regio’s is het normaal om boven de vraagprijs te bieden. Vraag aan je hypotheekadviseur of je dit kunt doen. Je kunt het niet altijd meefinancieren, hou hier dus rekening mee.

Vergeet daarbij niet dat je ook de kosten koper zelf moet ophoesten: dit is zo’n 6% van de woningwaarde. Daarna moet je nog voldoende geld hebben voor eventuele verbouwing en inrichting. Alleen als je investeert in energiebesparende maatregelen kun je extra hypotheek aanvragen.

Zorg dat je precies weet hoeveel je kunt (over-)bieden en respecteer je eigen grens. Een te duur huis is niet je droomhuis.

  1. Lees je in.

Open Huizen Dag lijkt de ideale gelegenheid om eens op de bonnefooi rond te snuffelen, maar echt populaire woningen zijn zo weg. Ruim 5% van de huizen die is aangemeld voor de open dag, is voor die dag al verkocht, meldt makelaarsvereniging NVM.

Heb jij dus een of twee potentiële droomhuizen op het oog: doe je huiswerk. Lees je in over de buurt en zoek de WOZ-waarde op van het huis dat je zou willen kopen en vergelijkbare huizen in de buurt. Zorg ook dat je weet hoe lang het huis al te koop staat.

Denk van tevoren goed na over wat je in het huis wil zien en vragen. Neem ook de tijd om met de bewoner te spreken: waarom verhuist diegene, wat zijn de nadelen aan het huis? Zijn er al veel kijkers geweest? Vergeet na je bezichtiging ook niet om een rondje door de buurt te lopen. Dat is immers ook belangrijk voor je latere woonplezier.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt en eventueel meteen een bod kunt uitbrengen.

  1. Verliefd? Bied!

Zeker in de steden worden huizen ontzettend snel verkocht. Dus zie je vandaag een huis waarbij alles perfect is en waar je jezelf al helemaal in ziet wonen? In deze markt heb je niet altijd de luxe om er nog eens een paar nachtjes over na te denken.

Neem dus tijdens je bezichtiging goed de tijd om alles te bekijken wat je wil en alle vragen te stellen die in je opkomen. En als alles echt goed aanvoelt: sla dan spijkers met koppen.

Laat je interesse duidelijk blijken en maak direct een afspraak voor een tweede bezichtiging (misschien met je aankoopmakelaar) of breng zelfs al een bod uit.

Overigens zit je, als je een bod doet, juridisch gezien nog nergens aan vast. Dat zit je pas als je het koopcontract tekent. Wees dus niet te huiverig om te bieden.

  1. Maar vergeet de voorwaarden niet!

Verkopers vragen er soms om, maar het is niet slim om een huis te kopen zonder voorbehoud van financiën (tenzij je geen hypotheek nodig hebt). Als jij een koopakte tekent zonder dit voorbehoud en je krijgt toch geen hypotheek, moet je de verkopers mogelijk een forse compensatie betalen.

Vergeet ook de bouwkundige keuring niet. Verborgen gebreken kunnen je tienduizenden euro’s kosten. Door ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod en het koopcontract, voorkom je een hoop ellende.

  1. Laat je niet gek maken.

Het stemt moedeloos om bij bezichtigingen telkens tussen tientallen anderen te staan en keer op keer te worden overboden. De verleiding is dan misschien groot om maximaal te bieden op alles wat enigszins binnen je budget ligt.

Maar blijf wel kritisch: je koopt een huis om er de komende jaren in te wonen. Het moet bij je passen en voldoen aan je criteria.

Wel kan het handig zijn om je zoekveld wat te vergroten en bijvoorbeeld naar meer wijken of andere dorpen en steden te kijken. Open Huizen Dag is misschien de ideale gelegenheid om eens bij woningen te kijken die je eerder niet interessant zou vinden.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 5 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina