VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Concurrentie om hypotheekrente losgebarsten

Geplaatst op: 27-08-2019, 15:12:33

Geldverstrekkers vliegen elkaar in de haren om huizenkopers en oversluiters te lokken met een lagere rente. Steeds meer partijen verlagen de rente en dat gaat ook met grotere stappen. Zelfs hypotheken van 20 jaar gaan al met minder dan 2% rente over de toonbank.

Dat blijkt uit nieuwsbrieven van De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep. Eerstgenoemde spreekt van een ’ongekende duikvlucht’ van de hypotheekrente. De adviesketen wijst erop dat ING en ABN Amro de rente deze maand al vier keer verlaagden en Rabobank al drie keer.

„Afgelopen week hebben bijna alle verstrekkers de rente verlaagd”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. „Dat beeld zien we begin deze week doorgaan. Partijen zijn echt op elkaar aan het reageren. Een paar verlagen de rente zelfs met meer dan een tiende procentpunt. Dat kan voor een soort wisselwerking zorgen.”

Vakantiemaand

Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop ziet ook dat geen enkele geldverstrekker achter wil blijven: „Het aantal partijen dat afgelopen week de rente verlaagde, is het hoogste aantal in de afgelopen drie jaar. En dat gebeurt eigenlijk al twee maanden op een rij.”

Het is opvallend dat die dalende trend al in augustus begint. Hagedoorn: „Meestal gebeurt dat in september pas, maar het gaat nu al enorm hard. Veel geldverstrekkers passen hun tarieven bijna wekelijks aan. Partijen die deze zomer niet hebben bewogen, moeten nu ineens flink verlagen. Dat gaat soms zelfs met twee, drie of vier tienden.”

Lange rente

Vooral bij langere rentevaste periodes zijn de dalingen flink. De gemiddelde 30 jaar vaste rente daalde de afgelopen vier weken met 0,25%, 20 jaar met 0,22% en 10 jaar vast met 0,15%. Er zijn inmiddels al meer dan tien aanbieders die een hypotheekrente van 20 jaar vast met NHG aanbieden voor minder dan 2%. Daaronder zitten ook grootbanken ING en vanaf woensdag ABN Amro.

„Alle rentes zijn inmiddels elke week al records”, zegt Noorlag. „Maar in historisch perspectief is het heel bijzonder dat een hypotheek van 20 jaar met minder dan 2% rente aan wordt geboden.”

Het lijkt erop dat de rente voorlopig alleen maar verder gaat dalen. Hagedoorn: „De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente, er zijn sterke geruchten dat de Europese Centrale Bank binnenkort ook weer de economie gaat stimuleren. En bovendien zijn de marges van geldverstrekkers op de hypotheekrente nog een stuk hoger dan vorig jaar. Dus daar ligt ook nog ruimte.”

Vastzetten of wachten?

De eeuwige hamvraag voor de koper of oversluiter is dan ook: moet ik mijn rente nu dan voor een lange tijd vastzetten of ligt er een nog lagere rente in het verschiet? „Een tijd terug zou ik hebben gezegd: de rente kan nu alleen nog maar omhoog”, reageert Noorlag. „En dat was toen ook heel logisch. Maar inmiddels is de kans heel groot dat de rente nog lager wordt.”

Toch nog maar even wachten dus? „Dat blijft een moeilijk punt”, zegt Noorlag. „Veel mensen kiezen toch voor zekerheid. Ik denk in elk geval niet dat je je er een buil aan kan vallen. Je weet dan in elk geval heel lang waar je aan toe bent.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 27 augustus 2019 op www.dft.nl        

Vorige pagina