VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ziek op vakantie? Zo voorkom je een forse rekening achteraf

Geplaatst op: 29-06-2019, 12:14:47

Je basispolis dekt medische kosten in het buitenland, dus bijverzekeren is niet nodig, zou je zeggen. Niets is echter minder waar. Deze vier risico's loop je. En zo kun je problemen voorkomen.

Elke Nederlander heeft verplicht een basisverzekering. Deze vergoedt ook in het buitenland de kosten voor spoedeisende medische zorg tot het Nederlandse tarief, van een consult aan een specialist tot een ziekenhuisopname; en van ambulancevervoer tot een spoedoperatie.

Hiermee ben je voldoende gedekt als je op vakantie gaat, zou je zeggen. Toch kun je wel degelijk worden geconfronteerd met een hoge rekening. Hoe zit dat?

Bleeder 1: Eigen risico

Beland je in een buitenlands ziekenhuis, dan wordt aanspraak gemaakt op je eigen risico van 385 euro. Heb je dit eigen risico vrijwillig verhoogd, in ruil voor een lagere premie, dan moet je nóg meer betalen.

Wil je deze kosten vermijden, dan kun je een reisverzekering met medische dekking afsluiten die het eigen risico uit je basisverzekering vergoedt. De premie is een stuk lager dan het eigen risico dat je anders zou moeten ophoesten.

Let wel op: niet elke verzekeraar doet dat. Bovendien zijn er reisverzekeraars die zelf een eigen risico voor geneeskundige zorg hanteren. Check dus goed de polisvoorwaarden voor je een verzekering afsluit.

Bleeder 2: Dure landen

Zoals gezegd worden de zorgkosten vergoed tot het Nederlandse tarief. Maar er zijn ook landen waar de zorg een stuk duurder is. In dat geval moet je het verschil uit eigen zak bijbetalen en dat kan behoorlijk aantikken.

Zwitserland, Scandinavië, Canada en de Verenigde Staten zijn hier berucht om. Maar ook in bijvoorbeeld Griekenland, Spanje en Oostenrijk kan de rekening behoorlijk oplopen als je terecht komt in een privékliniek.

Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking is dan eigenlijk een must. Deze vergoedt de extra kosten bovenop het Nederlandse tarief.

Sommige verzekeraars hebben dit bedrag voor zorg buiten Europa wel begrensd, op twee keer het Nederlandse tarief, dus wees daar alert op.

Bleeder 3: Overige kostenposten

Moet je met spoed naar het ziekenhuis, bedenk dan dat sommige grote kostenposten niet worden gedekt door je basispolis, zoals vervoer terug naar Nederland en de kosten voor ziekenbezoek. Wil je deze vergoed krijgen, dan moet je je aanvullend verzekeren.

Bleeder 4: Aanvullende zorgverzekering volstaat niet

Met een aanvullende verzekering met buitenlanddekking kun je je verzekeren tegen zorgkosten die hoger zijn dan in Nederland. Zoals aangegeven hanteren sommige verzekeraars een bovengrens voor de vergoeding van medische kosten in het buitenland.

Maar er kunnen meer beperkingen zijn. Zo zijn er verzekeringen die geen dekking bieden buiten Europa. Pluis daarom de polisvoorwaarden goed uit.

Hoe kan ik mij bijverzekeren?

Wil je een goede dekking voor medische kosten die niet door je basispolis worden vergoed, dan zijn er twee mogelijkheden: een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten.

Met een aanvullende zorgverzekering ben je behalve voor medische spoedhulp in het buitenland ook verzekerd voor diverse andere medische zaken, zoals fysiotherapie.

Maar er kleven ook nadelen aan. Zo kan een aanvullende verzekering vaak niet het hele jaar door worden afgesloten: alleen per 1 januari. Je sluit hem bovendien voor een heel jaar af, terwijl je bij een reisverzekering ook kunt kiezen voor een kortlopende polis.

Verder zijn veel grote kostenposten waar je bij een ongeluk mee geconfronteerd kan worden niet of slechts beperkt gedekt, zoals tandartskosten, repatriëring en een helikoptervlucht naar het ziekenhuis. Veel van deze kosten worden wel vergoed door een reisverzekering.

Een reisverzekering is bovendien eenvoudig uit te breiden met extra's, zoals een dekking bij risicovolle sporten of dekking voor een langere periode, zoals een jaar.

Ook kun je deze verzekering gedurende het hele jaar afsluiten en worden ook andere tegenslagen gedekt, zoals diefstal of verlies van je bagage.

Vergelijken loont

Het is verstandig om de kosten en polisvoorwaarden van beide verzekeringen naast elkaar te leggen voordat je een keuze maakt.

Bron: bijdrage van Jasperien van Weerdt op www.iexgeld.nl van 29 juni 2019

Vorige pagina