VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Schade met hoverboard vaak niet verzekerd

Geplaatst op: 13-08-2018, 13:31:29

Kinderen en jeugdige volwassenen die zich met een hoverboard of een ander hip vervoermiddel verplaatsen, zijn in de praktijk vaak niet verzekerd als ze een ongeval veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van de intermediaire vergelijkingssite Independer. De verzekeraars hanteren bovendien in dit geval sterk uiteenlopende voorwaarden in hoeverre de aansprakelijkheid bij schade gedekt is.

Hoverboards, elektrische skateboard en airwheels zijn steeds meer te zien in het verkeer, hoewel er een verbod bestaat voor het gebruik van deze voertuigen op de openbare weg omdat een stuur ontbreekt. Independer zocht uit hoe diverse verzekeraars omgaan met de aansprakelijkheid voor de stuurloze karretjes. Er is volgens de vergelijkingssite, onderdeel van Achmea, sprake van een behoorlijke willekeur. Verzekeraars stellen verschillende eisen en sommige laten zelfs ruimte voor interpretatie van de voorwaarden.

Geen dekking

Bijna een derde van de verzekeraars blijkt bij navraag geen aansprakelijkheidsdekking voor hoverboards te bieden. ASR is hierover heel duidelijk: “aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard is niet gedekt.”

Eisen aan snelheid

Andere verzekeraars bieden wel dekking maar stellen eisen aan de snelheid van het apparaat. ABN Amro geeft aan: “aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard is gedekt, mits een snelheid van 16 km/uur niet kan worden overschreden.”

Alleen op eigen terrein

Ook zijn er verzekeraars die concreet aangeven dat je op de openbare weg niet verzekerd bent. Zo zegt Reaal: “schade is alleen gedekt op eigen terrein, tot een snelheid van 6 km per uur.”

Geen volledige duidelijkheid

Tot slot zijn er verzekeraars die geen volledige duidelijkheid verschaffen. ZLM laat dit open door te stellen dat een volwassene uitgesloten kan worden van dekking. Als kinderspeelgoed dekken zij eventuele schade wel.

Bron: bijdrage van 13 augustus 2018 van Robert Paling op www.amweb.nl 

Vorige pagina