VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Bouwkeuring

Geplaatst op: 30-06-2018, 11:23:46

Een makelaar stuurt aan koper en verkoper een ontwerp van het (voorlopig) koopcontract zodra er mondeling overeenstemming is bereikt. Zij kunnen dan lezen welke rechten en plichten ze op zich nemen voordat ze een handtekening zetten.

Is afgesproken dat de koper de ontbindende voorwaarde van financiering niet kan inroepen, dan staat deze clausule toch (maar dan wel doorgestreept) in het ontwerp. Gedachte hierachter is dat een particulier weet dat hij dit recht opgeeft. Dankzij die clausule kan de koper zich terugtrekken zonder dat hij schadevergoeding hoeft te betalen als de bank hem geen lening wil verstrekken.

Sinds kort is afgesproken dat ook een andere clausule standaard wordt opgenomen: daarin staat dat de koper zich zonder kleerscheuren mag terugtrekken als uit een bouwkundige keuring blijkt dat het pand gebreken heeft. Ook hier is de gedachte dat een particulier weet dat hij recht heeft om een bouwkundige in te schakelen.

Betekent dit nu dat een koper altijd het recht heeft de koop te ontbinden nadat zo’n deskundige een negatief rapport heeft opgesteld? Het antwoord is nee. Een koper kan namelijk afzien van dat recht. Dit kan blijken uit het feit dat de tekst in het (voorlopig) koopcontract is doorgestreept en de koper het contract toch tekent.

Maar het kan ook zijn dat in de verkoopinformatie duidelijk is vermeld dat de koper dit recht niet zal hebben. Doe je een bod, dan is dat onder alle voorwaarden die door de verkoper zijn gesteld.

Mag de koper in de twee voorbeelden toch een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Het antwoord daarop is ja. Maar de koop kan niet kosteloos worden ontbonden op grond van de uitkomst.

Bron: column van Ernst Loendersloot, senoir kandidaat-notaris, van 29 juni 2018 op www.ntrs.nl

Vorige pagina