VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Vrijkomend kapitaal KEW mag worden voorgefinancierd uit eigen middelen

Geplaatst op: 08-06-2018, 12:13:55

Huizenkopers mogen bij de aankoop van een nieuwe woning het bedrag dat vrijkomt uit een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) voorfinancieren uit eigen middelen. Dat heeft geen fiscale gevolgen. Dat antwoordt de Kennisgroep verzekeringsproducten en Assurantiebelasting van de Belastingdienst op een discussie in de LinkedIn-groep van opleider Hoffelijk.

Kapitaal uit een KEW komt pas vrij nadat de vorige woning is verkocht en de hypotheek is afgelost. Als een koper daarvoor al een nieuwe woning wil kopen, kan hij daar dus geen KEW-geld inzetten. Een halfjaar geleden liet de Belastingdienst in een Vraag & Antwoord (vraag E11) over het overgangsrecht al weten dat het moment van het tot uitkering komen van de KEW en het aflossen eigenwoningschuld niet hoeven samen te vallen.

Saldo op spaarrekening

In de LinkedIn-groep van opleider Hoffelijk ontstond hierover discussie. De vraag was of huizenkopers hun KEW kunnen voorfinancieren uit eigen middelen en vervolgens het KEW-saldo op hun spaarrekening mogen storten. Onduidelijk was of dit zou leiden tot een naheffing van de Belastingdienst, omdat dit mogelijk niet in lijn zou zijn met fiscale voorwaarden voor de kapitaalverzekering. In dat geval zou die in Box 3 (sparen) vallen voor de inkomstenbelasting.

Alex Erlings, directeur opleidingen van Hoffelijk Financieel, legde daarom de belastingdienst onderstaande casus voor, iets dat volgens hem veel voorkomt:

Een klant heeft een schuld van € 200.000 en de bestaande woning wordt eveneens verkocht voor € 200.000. Daarnaast is er een KEW met een saldo van € 50.000. Deze KEW wil de klant gebruiken om de lening voor de nieuwe woning te verlagen. Deze nieuwe woning wordt eerder geleverd dan de oude woning wordt verkocht. Omdat de geldverstrekker de polis pas wil vrijgeven nadat het pand is verkocht en de lening is afgelost, kan de klant het kapitaal uit de KEW niet gebruiken voor de aankoop. Klant betaalt nu € 50.000,- uit eigen middelen en wenst de bij afkoop van de KEW de waarde weer terug te storten op de spaarrekening. Is dat toegestaan?

Toestemming Belastingdienst

De Kennisgroep verzekeringsproducten en Assurantiebelasting van de Belastingdienst heeft laten weten dat dit inderdaad is geoorloofd. “Als er een direct verband bestaat tussen het vrijkomen van het kapitaal en de aflossing van de eigenwoningschuld, maakt het niet uit met welke bron de aflossing wordt gefinancierd”, luidt het antwoord in de V&A van november 2017. Volgens de Belastingdienst betekent dat ook dat met eigen middelen mag worden voorgefinancierd.

Afkopen voor verbouwing

Erlings wijst erop dat dit wel nog een volgende vraag oproept. “Is het afkopen van een KEW voor een verbouwing ook toegestaan?” Vorige week maakte kredietbemiddelaar Geldshop nog bekend dat Nederlanders vaker lenen voor een verbouwing. Erlings heeft deze nieuwe vraag ook voorgelegd aan de Belastingdienst.

Bron: bijdrage van Paul de Kuyper van 8 juni 2018 op www.amweb.nl

Vorige pagina