VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Klanten moderne spaarhypotheek gedupeerd bij boeterente

Geplaatst op: 20-01-2018, 11:55:08

Sinds 14 juli 2016 moeten banken voor het berekenen van de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek de boeterente berekenen volgens nieuwe spelregels. Deze regels zijn vastgelegd in een leidraad van de AFM.

Dit is een flinke verbetering voor de consument omdat banken niet meer boeterente in rekening mogen brengen dan nodig. Hierbij moeten banken rekening houden met het geld dat de klant heeft opgebouwd en nog gaat opbouwen in zijn spaarhypotheekverzekering. Over dat bedrag mag de bank geen boeterente in rekening brengen.

De leidraad van de AFM houdt echter geen rekening met het feit dat veel banken zogenaamde hybride spaarhypotheken hebben verkocht aan hun klanten. Bij een hybride verzekering kunnen klanten switchen tussen beleggen en sparen.

Duizenden klanten de dupe

Reden voor ABN AMRO om een klant van Moneywise met zo’n hybride spaarverzekering (de Meegroeihypotheek) niet te behandelen conform de leidraad van de AFM en duizenden euro’s meer boeterente te rekenen. Onterecht, legt Jeroen Wolfsen van Moneywise uit in de uitzending van Tros Radar.

Niet alleen ABN AMRO maar ook andere banken hebben klanten een hybride polis verkocht. In veel van deze polissen wordt gespaard. Er is eigenlijk weinig verschil met de traditionele spaarhypotheek.

In de zaak die behandeld werd door Tros Radar gaat het om een bedrag van zo'n 3.500 euro die de klant meer aan boeterente moet betalen. Omdat de bank geen rekening houdt met meer dan 40.000 euro opgebouwd spaarkapitaal komt de boeterente beduidend hoger uit.

Als alle consumenten met een vergelijkbare hypotheek door banken op dezelfde manier behandeld worden bij het bepalen van de boeterente dan kost hen dat te samen miljoenen euro's aan boeterente.

AFM gaat onderzoeken hoe banken omgaan met de boeterente

De AFM heeft aangegeven te onderzoeken hoe banken zijn omgegaan met de nieuwe regels voor het berekenen van boeterente. Hierbij gaat de AFM ook kijken hoe banken omgaan met deze hybride spaarhypotheek.

Ook ABN AMRO geeft naar aankleding van deze zaak aan dat de manier waarop ze omgaan met het berekenen van boeterente bij zo’n hybride verzekering gaan heroverwegen. Doelstelling is dat ABN AMRO uiterlijk op 15 februari hierover een uitspraak zal doen.

Bron: bijdrage van Jeroen Wolfsen op www.iexgeld.nl van 20 januari 2018

Vorige pagina