VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Is het slim om te sparen tegen een hogere rente bij een buitenlandse bank?

Geplaatst op: 19-06-2017, 12:26:09

Tien jaar geleden was de rente op spaargeld in Nederland net als nu ook erg laag. Gevolg; veel spaarders zochten hun heil bij buitenlandse aanbieders in Nederland – Turkse banken in Amsterdam als de Yapi Kredi Bank en de Garantibank bijvoorbeeld - en in het buitenland, bijvoorbeeld in IJsland.

Zo was de spaarrente die de Landsbanki, bekend van Icesave, uit IJsland destijds gaf enkele procentpunten hoger dan die van Nederlandse banken. Van maart 2008 tot oktober 2008 konden Nederlandse spaarders hun geld stallen bij Icesave.

Daarna kwam Iceland – net als de rest van Europa – terecht in een financiële crisis en ging de IJslandse bank over de kop. Gevolg; duizenden Nederlanders waren (voorlopig) hun spaargeld kwijt. Door een afspraak tussen de Nederlandse en de IJslandse overheden hebben ze inmiddels het merendeel van hun geld terug, maar doorgaans zonder die relatief hoge rentes. En na de nodige rechtszaken en rompslomp.

Betere afspraken in Europa

Momenteel krijg je ook weinig tot geen rente van Nederlandse banken op je spaargeld. De rente van internetbank Knab – zonder voorwaarden – is met 0,55% het hoogst, zo blijkt uit cijfers van Vanspaarbankveranderen.nl.

Sinds de kredietcrisis (in Europa ongeveer 2008-2012) zijn er betere afspraken gemaakt in Europa. Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert namelijk spaartegoeden tot 100.000 euro per spaarder per bankvergunning.

Als je bank failliet gaat, en die bank heeft een bankvergunning in Nederland, dan kun je dat geld terugkrijgen uit een gezamenlijke pot van overheid en banken. Heb je meer spaargeld, dan kun je dat het beste spreiden over banken, elk tot 100.000 euro. Maar is het slim om nu weer uit te wijken naar buitenlandse banken die meer rente bieden?

Altijd vergunning nakijken

Ben je dan beschermd tegen mogelijk een nieuw Icesave-debacle? Bij buitenlandse banken die een vergunning hebben in Nederland, zoals veel van oorsprong Turkse banken, wel. Daarvoor gelden dezelfde depositogarantiestelselregels als bij Nederlandse banken. Icesave was een bijkantoor van de Landsbanki en had hier geen aparte vergunning.

Nu is het depositogarantiestelsel Europa breed ingevoerd. Buitenlandse banken hebben in het land van herkomst een vergunning. De Bigbank geeft nu bijvoorbeeld een rentevergoeding van 1,20% op een tweejarige depositorekening. Dat is relatief hoog, maar de Bigbank is wel een Estlandse bank met een vergunning daar. 

Dat betekent dat je, mocht een bank over de kop gaan, ook in het buitenland achter je geld aan moet. Overigens zijn de Europese regels geharmoniseerd. Je spaargeld valt dus daar ook per rekeninghouder tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel.

Voor je besluit een rekening te openen bij een buitenlandse bank, is het dus wel slim om na te kijken in welk land zij een bankvergunning hebben, zodat je weet waar je eventueel garantie kunt claimen. 

Bron: www.iexgeld.nl van 16 juni 2017

Vorige pagina